Gastronomie en tradities aan de Costa Blanca

Gastronomie en tradities bestaat uit vele facetten. Eén er van zijn de zoete traktaties rond 25 december.

Dus gezien net nu de tijd van het jaar is : Kerstmis.

Gastronomie Turron
Gastronomie Turron

In Spanje is Kerstmis de periode van het jaar om te vieren en samen te zijn.
Volgens mij eerlijk gezegd nemen de Spanjaarden iedere gelegenheid te baat om te vieren.
Dus zeker ook die periode . Het is het feest van de vieringen, de uitgebreide maaltijden en het vertroetelen van iedereen die je lief is.
Overal in bars en restaurants worden de zalen en tafels versierd met kerstrozen, kaarsen, kerstbomen…De meeste onder hen bieden ook een speciaal menu aan met hun specialiteiten. Al dan niet met wijn en cava inbegrepen.
De prijzen blijven natuurlijk uiterst betaalbaar.

Gastronomie : Turron

We gaan beginnen met de meest de zoete verleiding Turron.
Deze met nougat te vergelijken zoetigheid is super populair tijdens de kerstperiode.
Reeds weken vooraf ligt die te koop in de winkels. Turron is gemaakt  van amandelen( meestal van de streek), honing, suiker,chocolade en gedroogd fruit. Natuurlijk bestaan er verschillende soorten volgens iedereens zijn smaak.bijvoorbeeld die rond de streek van Alicante is hard. Terwijl de gekende versie van Jijjona zacht en zoet is.

Kerstmis gastronomie : Polvoron

Het zijn terug de zoete verleidingen. Het zijn kleine traditionele dessertjes . Alhoewel Spanjaarden eten ze ook gewoon. Ze zijn verpakt is licht, mooi versierd papier. Ze bestaan ook in verschillende smaken. Sommigen hebben duidelijk een amandelsmaak, anderen gaan dan meer naar de koffiesmaak. Ze zijn wel zacht en crumble-achtig.

Gastronomie
Gastronomie

Zo: genieten maar ! Echt niet te missen voor de zoete bekjes onder ons.

Belangrijkste voor ons is dat je  Kerstmis  viert met familie. Maar Spanjaarden feesten ook met hun collega’s en hun buren.

De maaltijd zelf op 25 december.

Zoals bij ons zijn de maaltijden echt voor bourgondiërs. Er is van alles en voor iedereen.
Ze starten met een met verschillende koude als warme voorgerechten. Dan komt het hoofdgerecht, dit kan zowel vlees als vis zijn. Je kan je aan een uitgebreid  kleuren  en smaken pakket verwachten. De gekende gerookte hammen ” Jamon “zijn zeer populair. Maar ook allerlei zeevruchten. Alles heel smaakvol gebracht met aangepaste sausen en bijhorende kruiding.

Kerst Jamon
Kerst Jamon

Natuurlijk met aangepaste Spaanse wijnen en lekkere cava. Deze zijn excellent van smaak en het aanbod van zowel de rode wijn als de witte wijn is groot.
Verder wordt de maaltijd afgesloten met zoetigheden en koffie. Op het einde is er meestal nog een afzakkertje : een Spaanse cognac of kruidenlikeur van de streek.

Druiven op Nieuwjaar

Een echte Spaanse traditie op het eerste uur van nieuwjaar is druiven eten. Twaalf druiven zijn voor het nieuwe jaar overal te koop. Je vindt ze in mooi rieten mandjes, maar ook gewoon in plastiek of conservenblikjes.
Het belangrijkste is dat je klokslag middernacht de 12 druiven op eet.
Eén per slag van de klok. We hebben het geprobeerd. Het is niet zo eenvoudig.
Maar als je het lukt, dan zal je gedurende de komende 12 maanden geluk hebben.
Heb je een toevallig een zure druif dan zal die maand ook een “zurige ” maand zijn.

In het verleden, is deze traditie gestart bij de wijntelers rond Alicante.
Eenmaal dat de klok 12 heeft geslagen is het tijd voor vuurwerk en cava.
Wist je dat vuurwerk in Spanje nog altijd de betekenis heeft van slechte geesten weg te jagen ?
En als je iets rood draagt op Nieuwjaar, dit in Spanje geluk brengt? Rood is niet voor niks het kleur van Spanje.

Gastronomie Nieuwjaar Druiven
Gastronomie Nieuwjaar Druiven

Driekoningen of Los Reyes

Driekoningen valt op 6 januari. Het is het equivalent van onze Sinterklaas en Kerst te samen.
Het is het grote feest voor de kinderen. De avond voordien zijn er bijna in alle Spaanse steden parades van de drie koningen.
Tijdens die parade arriveren de drie koningen. Namelijk Melchior , Balthazar en Caspar.

Drie koningen
Drie koningen

Aan alle brave kinderen worden dan ook snoep uitgedeeld tijdens de parade .
Na de parade kan iedereen thuis zijn schoentje klaar zetten. ’s Morgens op  6 januari zijn er dan cadeautjes. Maar wie stout is geweest krijgt een zak kooltjes. Die zakjes zijn in alle winkels te zien.

Drie koningen
Drie koningen

Ook voor de volwassenen is de 6 januari een vrije dag. Voor de Spaanse familie weer een reden om samen te komen en te vieren.
Ze eten er lam en als dessert de ” Roscon de Reyes ” of Driekoningen krans.
Het is een ronde cake met gedroogd fruit en noten erin. In de krans zit er , zoals bij ons een verborgen geschenkje. Degene die heeft zal gelukkig zijn voor de rest van het jaar.
Maar op 6 januari is Turron en Chocolade ook bijzonder populair .

De 7de januari begint in gans Spanje ook de solden de “rebajas”

Gastronomie Driekoningen kroon
Gastronomie Driekoningen kroon