Biologische wijn van Yecla en Jumilla

Biologische wijn van Yecla en Jumilla komen uit de wijnvelden  die gelegen zijn op de grens van de Alicante en Murcia regio.
In die twee Spaanse regio’s liggen immers in het achterland uitgestrekte wijnvelden.
De meeste  zijn eigendom van familie bedrijven. Andere  zijn een deel van de plaatselijke coöperatieve .

Biologische wijn van Yecla en Jumilla
Biologische wijn van Yecla en Jumilla

Biologische wijn van Yecla en Jumilla

Gezien de familie bedrijven al generaties werken met wijn merken ze ook dat er al veel veranderd is.
Natuurlijk zijn ze ook steeds op zoek naar nieuwe technieken, om zo goed mogelijk wijn te maken.

Bovendien is de streek gekend voor zijn Monastrell druiven.
Dit is een kleine zoet druif met een dikke schil , ideaal voor wijn.

Biologische wijn van Yecla en Jumilla
Biologische wijn van Yecla en Jumilla

Maar die druivensoort houdt niet van regen en kou. Immers heeft ze een lange warme periode nodig om zich goed te ontwikkelen.
Dus is het Spaanse klimaat uitstekend. Meer in het bijzonder de regio achter Alicante.

Biologische wijn van Yecla en Jumilla

De wijngaarden liggen ongeveer een 700 meter boven de zeespiegel.
De Middellandse Zee is niet ver weg. Op 60 kilometer ligt Alicante en Orihuela.
Daardoor genieten ze van de invloed van de zee. Zo is er in de zomer een verfrissende zeebries tussen de wijnstokken.

De wijnen hebben een lekkere zachte smaak.
Er wordt een uitgebreid aanbod van wijnen gemaakt. Maar de Monastrel wijn is natuurlijk de belangrijkste.

Wijn van Yecla en Jumilla : klemtoon op biologisch

We hebben de coöperatieve bezocht. Het wijn maken gebeurt zonder bestrijdingsmiddelen en pesticide.

Natuurlijk kan dit gemakkelijker in deze streek.
Immers het is er droog. Dus weinig last van ziekten.
Het constant en niet vochtig klimaat  betekent immers minder schimmels . Daardoor ook minder bestrijdingsmiddelen.
De wortels moeten ook door de droge bodem op zoek naar water.
De wijnmakers zijn fier op hun product. Ze leven er reeds generaties mee, hebben er respect voor. Meer nog ze houden er van.
Alles gebeurt ook volgens de Europese wetgeving voor ecologische teelt.
Bovendien willen zee dit ook zo behouden voor de toekomstige generaties.

Ook is de streek de pioneer op wereld vlak van het ecologische wijnteelt.

Ze verbeteren  de vruchtbaarheid van de grond op basis van bio diversiteit van het eco systeem.

Naast dit alles doen ze ook zware inspanningen om de omgeving te verbeteren.
Bijvoorbeeld  door recycleerbaar karton voor hun boxen, lichter flessen, aanbieden van wijn ” bag in a box”..

Tenslotte

Spanje is bekend voor zijn Rioja. Maar wat ook interessant is zijn de vele kleinere wijngebieden waar er lekkere wijnen worden gemaakt.
Bovendien zijn de biologische wijn helemaal niet duur
Natuurlijk  leent het Spaanse klimaat zich uitstekend voor een biologische teelt.
Ben je in de buurt van Alicante of Orihuela bezoek dan zeker eens de wijn huizen
Er zijn wijn routes aangelegd langs de verschillende familiebedrijven of bodega’s 
De wegen zijn zeer goed bereikbaar.
Op jouw gezondheid ! Salud !