Citrusvruchten komen rechtstreeks van uit het zon overgoten velden in het zuiden van de Costa Blanca naar jouw keuken.
Costa Blanca met zijn mediterraan klimaat. Met weinig reden het ganse jaar door . Bovendien bijna alle dagen zon.
In de winter zelden vorst.
Het is er warm in de zomer . Maar niet extreem. Door de aanwezigheid van de Middellandse zee.
Het zijn milde droge winters. Maar ook warme en droge zomers.
Dus ideaal voor ons West Europeanen.
Maar vooral bekend voor zijn mooie stranden en natuur.
De ganse regio rond Valencia tot diep in het zuiden aan de Costa Orihuela is gekend voor zijn vele citrus boomgaarden.
In de lente bloeien de bomen. Ze zijn een prikkeling voor je zintuigen.
Er is een ganse kust genoemd naar die mooie lekker ruikende bloesems. Deze kust noemt de “Costa Azahar” en is gelegen vlakbij Valencia .
De bloesems verspreiden een heerlijke geur. Zelfs in de aroma therapie worden de essentiële oliën van de citrus gebruik als een opkikkertje en “goed gevoel” geur.
Nu terug naar de vruchten. Zodra deze rijp zijn, meestal vanaf begin december, worden ze met de hand geplukt. Immers Sinterklaas brengt niet voor niks altijd sinaasappels mee.
Op de landerijen zie je dan massaal de fruitplukkers in de weer.
Citrusvruchten : de trots van de telers
De telers zijn wel echt fier op hun product. En willen dan ook de beste op de markt brengen.
Daardoor gebeurt de eerste selectie onmiddellijk na de pluk op de velden.
De vruchten moeten perfect zijn voor de uitvoer naar het buitenland . Zowel van kleur, als grootte en smaak.
Fruit dat deze normen niet haalt wordt verkocht op de lokale markten. Andere vormen, andere kleuren maar nog steeds super lekker en spotgoedkoop.
Het fruit wordt dan in kratten geladen. Met een vrachtwagen worden ze dan naar opslagruimte gebracht.
Soms worden ze van het veld onmiddellijk in grote koelwagens geladen en gaan al direct op weg. Deze laatste zijn dan voor de inlandse Spaanse markt bvb. in supermarkten.
Voor het buitenland gebeurt nog een tweede check, in de opslag ruimte via een lopende band systeem.
Indien er naar nog beschadigde vruchten zijn worden die er nu uitgehaald.
De op en top verse vruchten moeten een mooi oranje kleur hebben, veel sap bevatten en nog lekker zoet zijn ook.
Zo worden de vruchten dan verder gesorteerd op gewicht, op grootte .
Vervolgens worden ze dan mooi verpakt in kratten of netjes. Volgens de vraag en de behoefte van koning klant en de vraag op de buitenlandse markten.
Citrusvruchten op weg naar ons
Dan gaan ze op weg via de snelwegen naar oa België en Nederland . Zo merk je dat de citrus vruchten maximaal 48 uur na het plukken reeds in het Noorden zijn.
Langs de autostrade zie je vaak die grote koelwagens komen uit het Zuiden van Spanje met onze appeltjes van Oranje.
Eenmaal in de koude landen aanbeland moeten ze enkel nog vanuit het distributiecentrum bij ons in de winkels terecht komen.
Ideaal voor kleine en grote fruitliefhebbers.
Ook nog lekker uit het zonnige Spanje : de mandarijn en de minneola. Deze laatste is een kruising tussen een mandarijn en een pompelmoes.
De oranje vruchten zijn allemaal handig in de handtas, mee naar het werk of school.
Gemakkelijk te pellen en dus ideaal als gezond tussendoortje
Natuurlijk kan je ook ter plaatse in Spanje, langs lopen bij de plaatselijke sinaasappel teler en het fruit zelf plukken of zelf uitkiezen in zijn winkeltje.
Nog enkele weetjes
Wist je dat een glas vers geperst fruitsap het ideaal begin van de morgen is ?
Vooral wanneer we last hebben van een winterdipje. Ze zijn immers boordevol vitaminen, vezels en energie. Ze geven je zeker een boost.
Wil je nog een extra, doe er dan een beetje gember of hennepzaden bij.
Wist je dat je je lichaam ontgift, met ’s morgens lauw water en een halve citroen op de nuchtere maag te drinken ?
Maar wist je ook dat thee ’s avond met uitgeperst citroen het ideale preventie middel is tegen blaas ontsteking. Maar dan wel zonder suiker of honing erbij. Immers door de zuurtegraad krijgen de bacteriën geen kans.