De beste Spaanse vijgenconfituur maak jezelf

De beste Spaanse vijgenconfituur maak jezelf van de verse vijgen die nu (juni-juli ) overal te koop zijn op de Spaanse plaatselijke markten. Wil je trouwens meer weten over plaatselijke markten in Spanje dan kan je terecht op markten aan de Costa Blanca .

De beste Spaanse vijgenconfituur
. De beste Spaanse vijgenconfituur

Ze komen rechtstreeks uit de boomgaard van de grootvader op de markt terecht.
Spreek jezelf een woordje Spaans dat vertellen ze nog het ganse verhaal van hun opa en zijn boomgaard. Ze halen zelf de foto boven, die in hun portefeuille zit.

Maar je kan de vijgen ook zelf gaan plukken.
Ik heb dit al gevraagd in de streek van Orihuela Costa en heb 2 euro voor een kilo betaald.
Wil je meer weten over deze ideale vakantiebestemming lees dan verder op onze andere webpagina Orihuela Costa.
Vijgen zijn delicaat fruit. Als je ze geplukt hebt dan kan je ze maximum drie dagen bewaren .

De beste Spaanse vijgenconfituur
De beste Spaanse vijgenconfituur

Wat heb je nodig voor de beste Spaanse vijgenconfituur ?

Om te starten kies ik  één kilogram vijgen. Kies rijpe sappige vruchten. Beter is  kleine hoeveelheden confituur te maken. Ooit in mijn enthousiasme was ik ook begonnen met 3 kilogram ineens. Met het onvermijdelijke resultaat: te “slappe” confituur en schimmel. Jammer genoeg na zoveel voorbereid werk van fruit kuisen en blijven in de kookpot roeren.

Ook sap van 1 citroen. Dit heeft een heerlijke smaak en is een extra bindmiddel voor je confituur.

Verder 500 Gram confituur suiker. Persoonlijk vindt ik dit het gemakkelijkste. Maar je kan ook gewone suiker en zakje pec gebruiken.

Inderdaad ook nog een grote kookpot, want fruit kan behoorlijk schuimen tijdens het koken.

Uiteraard ook je confituurbokalen.

Hoe maak je het ?

Eerst maak je de vijgen goed schoon.
Dan verwijder je de steeltjes .
Snij ze dan in kleine stukjes.
Nu, doe je de vijgenstukjes in de kookpot samen met het sap van je citroen.
Eerst geleidelijk laten  koken. Ik  laat altijd de kookpot open. Dus zonder deksel.

Ondertussen plaats ik  een schoteltje in de ijskast. Die kan ik straks gebruiken om te controleren of mijn confituur wel genoeg gestold is.
Indien je fruitmengsel nog te grof blijft, kan je dit ook pletten met een vork of een ( puree) stamper.

Nu is het tijd voor de confituursuiker. Ik gebruik confituur suiker omdat dit het eenvoudigste is.
Dus je voegt de confituursuiker langzaam bij je vijgen. Blijf roeren met de houten lepel.
Ik laat 4 minuten flink pruttelen of borrelen.

De beste Spaanse vijgenconfituur
De beste Spaanse vijgenconfituur

Dan doe ik een lepel van de vijgenconfituur op mijn gekoeld bordje. Als die niet meer uitloopt, dan is de confituur genoeg gestold.
Zo niet, laat ik het al roerend nog 3 minuten koken. Dan probeer ik het opnieuw op mijn koud schoteltje. Meestal is dat voldoende.

Ondertussen zorg ik wel voor super propere confituurpotjes. Ik gebruik liever kleine potjes. de confituur kan er beter in stijven. Potjes waar maximum 400 a 500 gram in kunnen.
Zorg dat je bokaaltjes goed uitgewassen of uitgekookt zijn. Anders is er kans op op schimmelvorming.
Mijn theedoek ligt klaar om mijn potjes erop te plaatsen.

Nu vullen

Vul de confituurpotjes met de “hete ” confituur.
Maar let wel op je vingers. Zelfs de meeste ervaren confituur madammen verbranden hun vingers.
Nu kan je ze afsluiten met het deksel en onderste boven laten afkoelen. Zo maak je een vacuüm.
Bewaar de  beste Spaanse vijgenconfituur op een droge koele plaats.

Ik doe er een doekje bovenop, dan weet ik in welk jaar mijn confituur is gemaakt.

de beste Spaanse vijgenconfituur
de beste Spaanse vijgenconfituur

Tips

Natuurlijk is deze vijgenconfituur heerlijk op een boterham of toastje.

Maar ook in yoghurt of op een bolletje vanilleijs.

Maar in de winter gebruik ik het om bij wild of gevogelte. Een appel of peer in de oven met een toefje van mijn eigengemaakte  Spaanse vijgenconfituur.

Eet smakelijke van jouw eerlijke en heerlijke vijgenconfituur.