Gastronomie en tradities aan de Costa Blanca

Gastronomie en tradities bestaat uit vele facetten. Eén er van zijn de zoete traktaties rond 25 december.

Dus gezien net nu de tijd van het jaar is : Kerstmis.

Gastronomie Turron
Gastronomie Turron

Belangrijk in Spanje is dat Kerstmis de periode van het jaar om te vieren en samen te zijn.
Volgens mij eerlijk gezegd nemen de Spanjaarden iedere gelegenheid te baat om te vieren.
Dus zeker ook die periode .
Trouwens het is het feest van de  de uitgebreide maaltijden en het vertroetelen van iedereen die je lief is.
Overal in bars en restaurants worden de zalen en tafels versierd met kerstrozen, kaarsen, kerstbomen…
De meeste onder hen bieden ook een speciaal menu aan met hun specialiteiten. Al dan niet met wijn en cava inbegrepen.
Bovendien blijven de prijzen van de menu’s natuurlijk uiterst betaalbaar.

Gastronomie : Turron

Te starten met de meest de zoete verleiding Turron.
Bovendien  is deze met nougat te vergelijken zoetigheid super populair tijdens de kerstperiode.
Reeds weken vooraf ligt die te koop in de winkels.
Ten eerste , Turron is gemaakt  van amandelen ( meestal van de streek), honing, suiker, chocolade en gedroogd fruit. Natuurlijk bestaan er verschillende soorten volgens iedereens zijn smaak.
Bijvoorbeeld die rond de streek van Alicante is hard. Terwijl de gekende versie van Jijjona zacht en zoet is.
Hou  je van een zachte bloemenpracht dan kan je ook in die streek de amandelbomen in bloei gaan bekijken. Meestal is dit tussen half weg januari en februari .
Ook dit jaar kan je die zachte roze kleuren pracht bewonderen.
De natuur hoeft gelukkig geen rekening te houden met het stilstaan van de mensenwereld.

Kerstmis gastronomie : Polvoron

Inderdaad, het zijn terug de zoete verleidingen.
Want het zijn kleine traditionele dessertjes . Alhoewel Spanjaarden eten ze ook gewoon.  Bovendien zijn ze verpakt in licht, mooi versierd papier.
Maar ze bestaan ook in verschillende smaken. Sommigen hebben duidelijk een amandelsmaak, anderen gaan dan meer naar de koffiesmaak.
Maar ze blijven zacht en crumble-achtig.

Gastronomie
Gastronomie

Zo: genieten maar ! Echt niet te missen voor de zoete bekjes onder ons.

Belangrijkste voor ons is dat je Kerstmis  viert met familie. Maar Spanjaarden feesten ook met hun collega’s en hun buren.

De maaltijd zelf op 25 december.

Zoals bij ons zijn de maaltijden echt voor Bourgondiërs. Er is van alles en voor iedereen.
Ze starten met verschillende koude als warme voorgerechten. Vervolgens komt het hoofdgerecht, dit kan zowel vlees als vis zijn.
Je kan je aan een uitgebreid  kleuren  en smaken pakket verwachten. Trouwens de gekende gerookte hammen ” Jamon “zijn zeer populair. Maar ook allerlei zeevruchten.
Bovendien wordt alles heel smaakvol gebracht met aangepaste sausen en bijhorende kruiding.

Kerst Jamon
Kerst Jamon

Natuurlijk met aangepaste Spaanse wijnen en lekkere cava. Deze zijn excellent van smaak en het aanbod van zowel de rode wijn als de witte wijn is groot.
Verder wordt de maaltijd afgesloten met zoetigheden en koffie. Op het einde is er meestal nog een afzakkertje : een Spaanse cognac of kruidenlikeur van de streek.

Druiven op Nieuwjaar

Een echte Spaanse traditie op het eerste uur van nieuwjaar is druiven eten. Bovendien  zijn de ” Twaalf druiven zijn voor het nieuwe jaar” overal te koop. Je vindt ze in mooi rieten mandjes, maar ook gewoon in plastiek of conservenblikjes.
Belangrijkste is dat je klokslag middernacht de 12 druiven op eet.
Eén per slag van de klok. Maar we hebben het geprobeerd. Het is niet zo eenvoudig.
Maar als je het lukt, dan zal je gedurende de komende 12 maanden geluk hebben.
Heb je een toevallig een zure druif dan zal die maand ook een “zurige ” maand zijn.

In het verleden, is deze traditie gestart bij de wijntelers rond Alicante.
Eenmaal dat de klok 12 heeft geslagen is het tijd voor vuurwerk en cava.
Wist je dat vuurwerk in Spanje nog altijd de betekenis heeft van slechte geesten weg te jagen ?
Trouwens als je iets rood draagt op Nieuwjaar, dit in Spanje geluk brengt?
Want rood is niet voor niks het kleur van Spanje.

Gastronomie Nieuwjaar Druiven
Gastronomie Nieuwjaar Druiven

Driekoningen of Los Reyes

Altijd valt Driekoningen op 6 januari. Het is het equivalent van onze Sinterklaas en Kerst te samen.
Daarom is het  grote feest voor de kinderen. De avond voordien zijn er bijna in alle Spaanse steden parades van de drie koningen.
Tijdens die parade arriveren de drie koningen. Namelijk Melchior , Balthazar en Caspar.

Drie koningen
Drie koningen

Aan alle brave kinderen worden dan ook snoep uitgedeeld tijdens de parade .
Na de parade kan iedereen thuis zijn schoentje klaar zetten.
’s Morgens op  6 januari zijn er dan cadeautjes.
Maar wie stout is geweest krijgt een zak kooltjes. Die zakjes zijn in alle winkels te zien.

Drie koningen
Drie koningen

Ook voor de volwassenen is de 6 januari een vrije dag. Voor iedere Spaanse familie weer een reden om samen te komen en te vieren.
Meestal eten ze gekruide lam en als dessert de ” Roscon de Reyes ” of Driekoningen krans.
Het is een ronde cake met gedroogd fruit en noten erin.
Zoals bij ons zit er ook een verborgen geschenkje.
Degene die heeft zal de koning voor één dag zijn.
Maar op 6 januari is Turron en Chocolade ook bijzonder populair .

Trouwens voor volwassene begint op de 7de januari begint in gans Spanje ook de solden de “rebajas

Gastronomie Driekoningen kroon
Gastronomie Driekoningen kroon