Mediterrane tijm vind je rond gans de mooie Middellandse zee.
Hier blijven we in Spanje . In het zuid oosten van het Iberische schiereiland.
Want de Costa Blanca is een ideale vakantiebestemming.
Maar vele mensen blijven er terecht een langer periode.
Daarom wil je eens weg van de stranden en de zee ?
Dan kan je gaan wandelen in het binnenland achter de drukke costa’s.
Tijdens je wandeling ontdek je van alles naar fauna en flora.
We hebben met veel plezier als een pagina er aan besteed Costa Natuur.
Natuurlijk kan je gaan wandelen, fietsen , lopen, trektochten maken en nog zoveel meer.
Maar wij houden het rustig.
Wij gaan op zoek naar kruiden, die er zomaar in het wild groeien.
Die we kunnen gebruiken in de keuken en als natuurlijke geneesmiddel
Mediterrane tijm
Wildernis en kruiden aan de Costa blanca gaan samen . Want de kruiden die je er vindt hebben weinig water nodig maar wel veel zon.
Ook is een zoute zeebries altijd welkom voor alles en iedereen.
We hebben een pagina gewijd aan een kruidenwandeling waar je volop rozemarijn kon vinden. Wat kan je er zoals mee doen in keuken, als natuurlijke remedie en als verzorgingsproduct.
Tijm
Nog één van de kleine mirakels van de natuur is tijm . A real little miracle :-).
Sinds eeuwen komt de plant in het ganse Middellands zee gebied voor.
Daarom was ook geliefd bij de Egyptenaren, de Grieken, de Romeinen.
Tijm is echt een zuiders kruid.
Volop wordt die gebruikt in de keuken. Denk maar eens als hoofdbestanddeel van de Provençaalse kruiden.
Verder ook belangrijk voor zijn geneeskundige toepassing.
Zoals je leest, tijm wordt veel eigenschappen toegeschreven .
Zou belangrijk zijn tegen keelpijn en hoest. Denk maar aan tijmsiroop.
Waarom is nog zo belangrijk ?
Het is het medicijn van de gewone man. Ze konden het zo gaan plukken. Bij wijze van spreken in hun achtertuin.
Tijm kan vers gebruikt worden . Of gedroogd en dus langer te bewaren . Maar ook als etherische olie.
Met de etherische olie kan men dampen. Die wordt gedistilleerd van de blaadjes en de bloemen.
Terwijl voor de verzorgingsproducten vaak wordt gebruikt in shampoo’s .
Maar het belangrijkste is de keuken.
Het is een langdurende smaak en reuk die je krijgt in de keuken van tijm.
Voornamelijk de langzaam aan gegaarde gerechten.
Ook in stoofpotjes en eenmansgerechten. Vaak ook in soep.
Vandaar dat tijm bijna altijd zit in een kruidenbuiltje.
Naar gezondheid is het voornamelijk belangrijk voor keel en kriebel hoest.
Daarom is tijm thee en tijmsiroop zo doeltreffend bij winterse kwaaltjes.
Hierbij twee receptjes.
Hoe maak je tijm thee ?
Doe de verse blaadjes en eventueel gember in een thee pot .
Schenk er gekookt water op.
Laat het 10 minuten trekken.
Schenk het nu in je thee glas maar gebruik wel een zeefje. Want anders zitten kleine stukjes mee in je glas.
Zoet met honing .
Voeg er nog een halve citroen bij. Voila !
Tijmsiroop
Tijmsiroop is goed bij geïrriteerde keel of prikkel hoest
Tijm ontsmet de keel en heeft een ant bacteriële werking.
Was de tijm . Breng de takjes tijm met water een een potje aan de kook.
Laat het ongeveer 10 minuten koken. Haal het potje van het vuur. Laat e tijm een nacht trekken .
Zeef de volgende dag het tijmwater . Doe het tijmwater met 400 gram suiker in een pannetje. opnieuw laten koken gedurende 5 minuten.
Zorg dat je gesteriliseerde halve liter fles hebt. Dat wil zeggen kook de fles uit of spoel hem onder heet water.
Vul de fles met de tijmsuiker stroop . Sluit af.
Voila, homemade tijmsiroop. Bewaar op een donkere koele plek.