Paella het meest geliefde gerecht uit Spanje

Paella het meest geliefde gerecht uit Spanje is afkomstig uit …. Valencia.
Het is een seizoen gerecht . Dat wil zeggen dat de smaken verschillen volgens de ingrediënten die aanwezig zijn op de plaatselijke markt.

Paella
Paella

Sommige beweren dat het afkomstig is uit de streek rond de Albuffera . De Albufera is het natuurgebied in het zuiden van de stad Valencia waar er ook aan rijst wordt geteeld.

Maar afhankelijk van de streek worden er bij het hoofdgerecht andere ingrediënten gevoegd.
Zoals zeevruchten, vis en schaaldieren uit de nabij gelegen Middellandse Zee.
Maar ook van het vruchtbare land achter Valencia komen de ingrediënten vandaan. Zoals tomaten, speciale witte bonnen, snijbonen
Natuurlijk niet te vergeten de saffraan.
Lees ook eens ons artikel over de Saffraan in Spanje .

Maar ook de kip en de konijn uit de streek kunnen er in verwerkt worden.
Natuurlijk is het belangrijkste ingrediënt rijst. Maar er bestaan verschillende soorten rijst.
De Bomba, de Redonda en de Albufera rijst .

Die verschillende soorten Rijst uit Valencia zijn ideaal om het populaire gerecht te maken.
Lees meer over de rijst soorten op deze bovenstaande link.


Paella
Paella

Zwarte paella pan

Natuurlijk is de zwarte grote paella pan het noodzakelijke onderdeel van een goede bereiding. De Spanjaarden noemen het een “paellera “

Paella pan

Want deze pan zorgt ervoor dat de rijst gekookt kan worden in de bouillon die afkomstig is van het vis of vlees.

Verschillende bereidingswijze

Zoals je merkt, je kan het op duizend een één manier worden bereid.
De meest voorkomende is de bereiding met boontjes en paprika’s.
In Spanje is het klaar maken een familie gebeurtenis.
De vader des huizes is de specialist. Want dit rijstgerecht maken is een mannen zaak.
Zouden de mannen dit voor haar bereiden ? para ella ?
Dikwijls op een zondag namiddag met de ganse familie erbij kinderen en grootouders . Soms vaak ook met neven en nichten die binnen wandelen .
Tijdens de feesten , de beruchte fiesta’s worden de paella’s op straat klaar gemaakt.

Zit er meer schaaldieren en vis in ,dan wordt het een “paella de marisco”.
Maar zitten er meer vlees, kip of konijn in dan is het een “mixta”.

Tenslotte

Zo weet je weer meer over de populairste rijstbereiding uit Spanje.
We gaan een volgend artikel schrijven over hoe maak ik een “para ella “