Pintxos of Baskische tapas

Pintxos of Baskische tapas zijn de kleine hapjes die je overal in Baskenland kan eten.
Denken wij aan Baskenland dan denken wij ook aan lekker eten.
Baskenland is gelegen in het Noorden van Spanje . Links onder de Pyreneeën.
Je kan er prachtige tochten langs de kust doen.
Kijk eens naar onze pagina van San Sebastian naar Bilbao.

San Sebastian naar Bilbao, de kustroute Zumaia
San Sebastian naar Bilbao, de kustroute Zumaia

Zoals je ziet is het gelegen aan de kust.
Daarom ook komen de pinxtos bijna direct uit zee.
Heel lekkere schaaldieren , vissen en zeevruchten rechtstreeks uit de Golf van Biskaje .
Maar ook van het groene binnenland waar er super mals rundsvlees word gekweekt.

Pintxos of Baskische tapas

Zijn meestal van een uitstekende kwaliteit .

Pintxos of Baskische tapas
Pintxos of Baskische tapas

Je kan er kiezen tussen koude of warme tapas.
Zoals je ziet bijvoorbeeld : secreto Iberico, maar ook zelfgemaakte tortilla de cameron, croquetas de jamon…
Ook langoustines, angulas of baby paling, caribineros of roze reuze garnalen; pulpo ( octopus)…..
Er is keuze genoeg.

Voor de prijs moet je het t ook niet laten.
Meestal betaal je voor een schoteltje tussen de 3 tot 5 euro.
Je besteld er gewoon verschillende.
Zo veel je wil en wat je wil.
Zo heb je een lekkere snack voor tussendoor.
Maar bestel je ermee dat geniet van een eerlijke, plaatselijke keuken als maaltijd.

Een wijntje of cider

Maar je kan er moeilijk plaatselijk wijn bij krijgen.
Enkel een witte wijn txakoli.
Maar wat ze hier wel hebben is de plaatselijke cider.
Het is een lekkere cider die uitstekend past bij de pinxtos.

Keuzestress bij Pintxos of Baskische tapas


Moet je niet hebben. Je kiest maar. Je deelt het met je tafelgenoot .
Wat wij zeer lekker vinden zijnde gegrilde pimientos ( pepers ).
Overal kan je ze eten.
Ook de ansjovissen zijn totaal anders dan die bij ons in de lage landen.
Ze zijn hier groter, niet zo zout en overheerlijk op een broodje.
Al dan niet met een tomaten jus eronder.
Wat ook lekker is zijn de sardines met een bijhorend sausje.

Zeker een aanrader is eens te proberen van de Baskische worstjes.
De worstjes noemen txistorra.
Ze zijn gemaakt van een mengeling van runds- en varkensgehakt.
Maar krijgen in Baskenland hun rode kleur door de pimenton.
Pimenton is de kruidenmengeling van gerookt paprika poeder.
De worstjes worden gebakken in een speciaal terracota pan, die meer gelijkt op een grill. Zo kan het teveel aan vet eruit druppelen.

Iets anders

Koop eens een ander souvenir.
Breng eens een doosje pimenton uit Vera mee uit een Spaans grootwarenhuis.
Het blikje is schattig en kost je bijna niks .
Heel gemakkelijk te gebruiken thuis in je keuken.
Maar die laat je wel weer wegdromen naar je prachtige reis in Baskenland.

Wat nog meer ?

Schelpjes ( almejas) van de grill. Die kleintjes die de fransen palourdes heten.
De carabinero zou de beste garnaal zijn van de wereld volgens kenners.
Het is prijziger, als je die besteld.

Maar ook het rundvlees is heerlijk. Txogitxu rund zou de Japanse versie evenaren.

Tenslotte Pintxos of Baskische tapas

Het leuke aan het eten in Baskenland is dat je vaak aan de bar kan kiezen wat je wil eten.
Het ligt tentoongesteld in de gekoelde toog.
Vaak maakt de patron nog die dag een specialiteit van de dag .
Natuurlijk wordt die dan ook in krijt op het bord bijgeschreven.
Zeker het proberen waard.

Maar wat ook tof is dat je niet enkel kiest wat je eet, maar ook zoveel als je wil .
Wij beginnen altijd basic want je kan steeds bij bestellen.
Maar de volgorde wordt bepaald door de chef in de keuken.
Maar het smullen van Pintxos of Baskische tapas blijft heerlijk.