Tapas recepten uit zuiden van Spanje

Tapas zijn kleine hapjes. In hun land van oorsprong bestaan ze in enorm variëteiten.
Wereldwijd worden ze ook steeds populairder en worden er nieuwe gecreëerd.

Wereld Tapas dag

Wist je trouwens dat er een Wereld Tapas Dag is in Spanje en Spaanstalige landen.
In 2019 is dit op woensdag 19 juni . Natuurlijk met veel activiteiten, show cooking en volop proevertjes.

Verschillende tapas

Natuurlijk verschillen ze volgens de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen.  Bovendien zijn ze beïnvloedt door de lokale ingrediënten en keuken.

Tapas
Tapas

Belangrijk is dat ze een deel uitmaken  van het dagelijks leven. Overal waar je rond reis in Spanje is er wel een bar met een grote verscheidenheid aan tapas.
Je ziet de bewoners van de streek meestal aan de toog staan een genieten van een babbel, een drank en hun tapa. Het is de plaats om af te spreken met vrienden en familie . Dus is het ook voor de lokale bevolking een echt sociaal gebeuren.

Tapas
Tapas

Als we de bars bekijken, zijn er twee types van tapas nl de koude en de warme gerechtjes.

Genieten maar

Waar vinden de lekkere hapjes zijn oorsprong ?
Sommigen beweren dat het ontstaan is om de vliegen uit de wijn te houden.
In het verleden, dekten hun glas af met een deksel, een tapa. De herbergiers hadden meestal over schotjes van hun maaltijden van de dag voordien en serveerden dit op de deksels , de tapa was geboren.

"<yoastmark

Anderen beweren dat het ontstaan is toen een Spaanse koning ziek was. Door zijn ziekte kon hij enkel kleine hapjes eten in combinatie met zijn wijn. Zelfs na zijn ziekte vond hij dit nog steeds lekker. Ook in dit verhaal was de tapa geboren.

Om het even, vanaf nu werd de wijn geserveerd met een tapa. Meestal oorspronkelijk een kleine plakjes gerookte Spaanse ham. Maar ook de lekkere manchego kaas was de oer vorm van de tapa.
De tapa zorgt ervoor dat de wijn minder vlug in het bloed terecht komt. Maar is ook perfect voor een kleine honger.

Nu wordt het ook geserveerd met het plaatselijk biertje .
Nu zijn er in de meeste toeristische steden tapas route Deze gaan meestal 2 maal per jaar door.
Een aantal bars en restaurants bieden dan een tapa en een drankje tegen een zeer voordelig prijs aan.
Zij doen dit om hun bars aan een groter publiek kenbaar te maken.
Meestal zijn er ook prijzen verbonden  en doen ze natuurlijk allemaal hun uiterste best.
Wij weten van Tapa route is Torrevieja en in Orihuela.

Tapas horen echt tot de Spaanse traditie.  Een traditie die nu de wereld veroverd.

Waarom is dat nu zo’n succes.

Tapas zijn heerlijke hapjes die je alleen niet op vakantie kan eten.Ook thuis kan je deze traditie verder zetten

Het zijn de de perfecte gerechten  die ideaal zijn op een zonnige zomeravond.
Je kan ze gemakkelijk in de tuin serveren.

Maar ook in de andere seizoenen is het leuk om deze klaar te maken.

Het leuke is dat je er een aantal voordien kan bereiden en bij je gezelschap kan zitten.
Er zijn zodanig veel soorten en variaties, dat je nooit genoeg kan krijgen.
Je stopt wanneer je genoeg hebt. Je moet je bord niet leeg eten.
Maar alles is er om te  delen. Om te genieten van een interessante babbel. Maar tapas samen eten  is vooral ook zeer gezellig.
Het is een toffe, ontspannen sfeer zowel voor de gasten als de gastheer/vrouw.

Met een drank erbij bent je direct in het zuiden en met een vakantiegevoel.

Verschillende tapas zijn ook zo te geven of met een stukje brood. Doe je er ook nog een salade bij dan is dit direct een volledige maaltijd .
Het is dan ook een beetje feest.
De meest zijn gemakkelijk te maken en we wensen je dan ook veel smulplezier .

Eenvoudige recepten

Iberische hesp met brood

Een super eenvoudig hapje om te starten.

Tapas Iberische hesp met brood
Tapas Iberische hesp met brood

Wat heb je nodig ?
200 gram Iberische hesp
Dun gesneden stokbrood
25 ml olijfolie
Grof zeezout ( indien gewenst)

Hoe maak je het ?

De ham moet zeer fijn gesneden zijn. Want dikke plakken zijn niet lekker voor tapas
Begin met het stokbrood in de lengte te snijden.
Dan besprenkel het stokbrood met wat olijfolie ( eventueel met wat zeezout).
Ondertussen kan je de oven verwarmen op 200 graden.
Nu kan je de broodjes bakken in  een 2 tal minuten.
Tenslotte, serveer de hesp erover.
Klaar is je  hapje !

Variaties op het thema:
* Voor het bakken kan je  geperste knoflook op het stokbrood doen.
* Na het bakken kan je gemixte verse tomaten op je brood doen.

Tortilla

Eén van de klassiekers.

"<yoastmark

Wat heb je nodig ? 
6 eieren
2 aardappelen
50 ml room
20 ml olijfolie
1 ui
Teentje knoflook

Hoe maak je het ?
Eerst schil je de de aardappelen en snij ze in kleine blokjes
Dan schil je de ui en de look
Doe veel olijfolie in een anti kleef pan.
Vervolgens bak je de aardappelen ongeveer een 7 tal minuten.
Voeg de ui en look toe en laat nog eventjes verder bakken.
Nu doe je de aardappelen in een kom en doe er de los geklopte eieren bij.
Dan terug olijfolie in de pan en giet het mengsel erin.
Om dit  gedurende een kwartier op een zacht vuurtje te laten bakken.
Dan 5 minuten met een bord op de pan.
Vervolgens draai je de tortilla op een bord.
Smakelijk !

Gehaktballetjes in tomaten saus

Tapas Gehaktballen
Tapas Gehaktballen

Wat heb je nodig ?
500 gr gehakt mag ook rund,varken of lam zijn.
1 ei
75 gram paneermeel
50 ml room
2,5 dl gepelde tomaten uit blik
Zout  en peper
En verse koriander

Hoe maak je het ?
Eerst meng je het gehakt met paneermeel, samen met het ei , de room en de helft van de verse koriander.  Je kan er ook peper en zout toevoegen.

Dan vorm je met dit mengsel je kleine gehaktballen.
Ondertussen verwarm je de oven op tot 180 graden.
Leg de gehaktballetjes op een ingevette bakplaat en bak ze ongeveer 8 minuten.
Vervolgens pureer je de tomaten en indien gewenst voeg er wat zout en peper bij.
Dan voeg je de resterende fijn gehakte koriander toe en breng het geheel aan de kook.
Doe nu de gehaktballetjes bij de saus.
Tenslotte, serveer het in aardewerk schaaltjes

Smakelijk !

Pruimen met spek
Tapas Spek met pruimen
Tapas Spek met pruimen
Gemarineerde ansjovis met knoflook

Wat heb je nodig ?

300 gram ansjovisfilets
2 teentjes knoflook
50 ml olijfolie
Fijngesneden verse- koriander
Eventueel zout en peper.

"<yoastmark

Hoe maak je het ?

Eerst  verwarm de oven tot 120 graden.
Ondertussen leg je  de ansjovis filets op een bakplaat  en besprenkel ze met olijfolie .
Laat de filets nu in  een kwartiertje garen.
Vervolgens  laat je de filets afkoelen in een bord.
Pers  de knoflook erover en strooi de fijngesneden koriander erover.
Nu nog een beetje olijfolie .
Dan kan je het geheel laten marineren.
Op smaak brengen met peper en zout.