Rijst uit Valencia

Rijst uit Valencia stamt nog uit de tijd van de Moren met hun irrigatie systemen.
Nu heeft het DOC keur merk.
Dat wil zeggen  dat de rijst “designation of Origine” is.

Rijst uit Valencia
Rijst uit Valencia

Bahia en Senia rijst

De meest gekende rijst bij de plaatselijke bevolking is de Bahia en de de Senia variant.
Deze beiden rijstssoorten zijn van middelgrote korrel.
Leuk om te weten is dat de Senia rijst geteeld word in het natuurreservaat van La Albufera.
Dit gebied is gelegen in het zuiden van Valencia.
De oogst tijd is halfweg september en midden oktober.

Deze rijst is van uitstekende kwaliteit en absorbeert  heel goed de smaken van de ingrediënten.

Maar deze rijst wil met respect worden behandeld. Dit wil zeggen respecteer de kooktijd . Zoniet is de smaak ” plat” gekookt.
Zodat het beter is  aandacht te geven in je keuken bij het bereiden van de Senia rijst.
Deze rijstsoorten zijn geliefd bij de bewoners van de streek omdat ze iets goedkoper zijn dan de Bomba.

Rijst uit Valencia : Bomba, redondo en albuffera

Als je gaat winkelen in de overdekte “mercado” in Valencia zie de verschillende rijstsoorten liggen .

Veel gebruikt is de Bomba rijst. Die absorbeert goed zijn volume aan vocht.
Maar naast het vocht heeft de rijst ook de eigenschap om ook goed de smaak paletten te absorberen van zijn ingrediënten.
Daarom is het ook een van de meest gebruikte rijst soorten voor de rijst schotels in deze streek.
De bomba rijst heeft een korte , dikke ronde korrel met een mooie parelmoer glans.
Sommige vergelijken het met de Italiaanse variant die wordt gebruikt voor risotto . Namelijk de Arborio rijst.
Maar de Bomba is niet zo romig als de Arborio . Want voor rijstschotels in Spanje heb je juist een niet romige korrel nodig

Redondo Rijst uit Valencia

Is een ronde rijst. Ook deze rijstsoort absorbeert veel vocht en smaak.
Ietsje minder dan de Bomba.
Maar is ietsje minder bestand tegen het ” plat ” koken.
Meestal is de redondo rijst goedkoper dan de Bomba.
Daarom is het ook populair is de dagelijkse Valenciaanse keuken.

Rijst uit Valencia
Rijst uit Valencia

Albuffera rijst

Is een hybride rijst die nog niet zolang bestaat. Het is genoemd naar het natuurgebied Albuffera het natuurgebied naast de stad Valencia .
Daar zijn er ook de rijstvelden.
De rijst is eindelijk een combinatie van de Bomba en de Redondo rijst.
Zoals altijd bij een hybride, het beste van de twee soorten zijn gecombineerd.
Want de Albufera heeft de stevigheid van de Bomba .
Maar ook het groot smaak absorptie van de ingrediënten van de Redondo .
Dus de hybride is een kruising van wilde rijst van de moren en commerciële rijst.
Daardoor is de Albufera rijst zeer populair bij de paella chefs

Daar de aanwezigheid van de rijstvelden in de Albuffera en ook in de Murcia regio. Zis er natuurlijk een hele lijst van rijst bereidingen.

Rijst uit Valencia met zijn lokale ingrediënten

In de Valencia regio zijn ze vertroeteld naar ingrediënten.
Vooral vis en schaaldieren van de nabij gelegen Middellandse zee.
Maar ook konijn en kip uit het binnenland.
Verder ook groenten, tomaten, artisjokken en bonen van Murcia.
Maar ook eend en paling( aal ) uit de wetlands van et Albuffera natuurgebied .
Allemaal mooi ingrediënten om de rijstschotel extra lekker te maken.
De meest populaire is natuurlijk de Paella.

Rijst uit Valencia

De weduwe rijsschotel

Maar heb je al gehoord van de weduwe rijstschotel ?
Die is gemaakt met lekkere, kwaliteitsrijst groenten, look, en zout .
Nu zouden we dit een “vegan paella” noemen .

Paella is seizoensgebonden


Maar hoor je paella waar denk je dan aan?
Inderdaad de grote zwarte pan met zijn twee oren.
Thuis heb ik een magneet in de keuken hangen met zo’n mini zwarte pannetje .
Maar in de grote exemplaren worden de paella schotels klaargemaakt.
Afhankelijk van de aanvoer van de ingrediënten en het seizoen komen er ander zaken in de pan terecht.
Maar het is bijna een ere zaak voor de goede paella kok  om de ingrediënten  van het seizoen te gebruiken. Het vlees, de vis , de groenten….
Daarom is de variëteit in de paella bijna eindeloos.

Daarom ook , als je naar een restaurant gaat en de paella is anders dan vorige keer  dan zit je goed.
Smaakt die hetzelfde dan komt de paella waarschijnlijk vers uit de diepvries afdeling van het nabijgelegen warenhuis

Rijst uit Valencia

Tenslotte rijst uit Valencia

Leuk om te weten : Paella maken is een mannenzaak
Lees verder onze artikels over paella en hun restaurants .