Rijstbereidingen uit Valencia zijn in allerlei smaken te vinden in deze regio .
Want “Valencianos” zijn meesters in het bereiden van de rijst.
Ze groeien er mee op. Daardoor krijgen ze het als ware met de paplepel mee.
Natuurlijk kent iedereen de meest bekende Paella het meest geliefde gerecht.
Maar ken je ook ander rijstbereidingen uit Valencia regio ?
Caldoso, een lepel gerecht
Caldoso is ook een heel lekker rijst gerecht maar wel iets meer liquide .
De Spanjaarden noemen het voor ook een lepel gerecht.
Ga je bijvoorbeeld naar de regio rond de Mar Menor . Dan serveert bijna ieder restaurant die zichzelf respecteert en Spaans noemt de Caldoso.
Het is gemaakt met rijst en vis uit de Mar Menor en de Middellandse Zee.
De rijst wordt gekweekt in het achterland van Murcia .
De meest gekende rijst is de Calaspara rijst.Lees meer heironder over deze rijst
Maar naast de rijst ook met de andere streek producten . Bijvoorbeeld heerlijke artisjokken uit de streek, of groene asperges of tomaten of look.
Ook met lekkere plaatselijke worst. Type van Chorizo maar kleiner.
Want inderdaad zoals je misschien weet, er is een overvloed aan groenten en fruit in het achter land van Murcia.
Calaspara rijst
Deze rijst is al eeuwen geteeld in het gebied.
Het dateert zelfs nog van de tijd van de Moren. Die waren sterk en deskundig in het irrigatie systeem. Met aquaducten en bevloeiingen van het land.
Nu, stroomt het bergwater nog altijd langs kanaaltjes naar de rijstvelden. Van terras naar terras.
Deze voortdurende stroom van koud en vers water zorgt ervoor dat de rijst zijn tijd neemt om te rijpen.
Veel langer dan bijvoorbeeld de Albufera rijst in het zuiden van de stad Valencia.
Lees ook eens ons artikel over Rijst soorten van Valencia .
Daardoor krijgt de Calaspara rijst een hardere korrel. Deze harde korrel heeft een laag vochtgehalte . Waardoor het meer smaak en vocht absorbeert in de pan of pot.
Trouwens het bergwater waar de rijst is in gekweekt is heel zuiver.
Bovendien geteeld op meer dan 200 meter boven de zeespiegel!
Het is een rijst met een superieure kwaliteit .
Nog een nadere rijstbereidingen uit Valencia is Arroz Al Horno
Of rijst in de oven. Maar dan nu niet in bekende zwarte pan .
Wel in de bruine ovenschotels die je ook overal in de regio vindt.
Eindelijk is het een restjes schotel van de dag voordien. Alles kan erin samen met de groenten en de rijst.
Vaak voegt men er ook nog tomaten bij en natuurlijk ook look.
Doordat het een ovenschotel is van de restjes, wordt het hier ook de arme mensen rijst genoemd.
Als het enkel met de groenten is gemaakt is het een heel lekker “vegan” gerechtje.
Arroz con Costra
Een ander rijstbereiding is de Arroz con Costra. .
Of rijst met een korstje.
De lekkerste zijn gemaakt in de streek rond Orihuela Costa.
Het is een stoofpotje bedenkt met eieren . De eitjes zijn gemengd en vormen daardoor een korst. Alles wordt zo in de oven gezet;
Arroz negro con sepia
Of rijst met zwarte inkt is ook een super lekker gerecht.
Het gelijkt op een paella, maar is gemaakt met inktvis en zwarte inkt van de inktvis . Heerlijk !
Tenslotte over rijstbereidingen uit Valencia
Dit zijn maar enkele van de meest voorkomende rijstbereidingen uit Valencia. Maar ontdek er nog veel meer in de plaatselijke “Arroceria “restaurants.
Dat wil zeggen restaurants gespecialiseerd in rijst gerechten .