Romeins theater Cartagena, Spanje

Cartagena heeft reeds een lange geschiedenis als belangrijke havenstad. Een van de belangrijkste getuigen uit de Romeinse periode is het Romeins theater Cartagena.

Waarom was Cartaga nu zo belangrijk voor Rome ?

Ten eerste, Cartagena was en is gelegen aan de Middellandse zee . Zo was het gemakkelijk te bereiken vanuit Italië . Enkel de Middellandse Zee overvaren.
In het verleden, was de streek rond Cartagena gekend voor zijn erts mijnen.
Tot de vorige eeuw werd er trouwens nog gewerkt in die mijnen. De meeste liggen rond La Union.
Tijdens de  Romeinse periode in Spanje, was Cartagena een echte metropool.
Ze had alle infrastructuren en diensten als een Romeinse stad in Italië.
Gelukkig voor ons blijven er hier nog overblijfsels in het Cartagena van nu.

Romeins theater Cartagena
Romeins theater Cartagena

Het verleden

Als bouwwerken waren er Romeins theater, maar ook thermale baden .
Naast deze gebouwen waren er tempels en een Romeinse heirweg. Deze liep langs de zuidelijke kust van Spanje . Bijvoorbeeld ook  in Mil Palmeras kan je hier ook nog resten van zien.
In het amfiteater  waren er gladiatoren gevechten. Denk maar eens aan de film de Gladiator. Tevens hielden de Romeinen er ook  water gevechten. Maar ook paardenkoets races.
Nu is op die plaats het de arena voor de stieren gevechten gebouwd. Bovenop de overblijfsels van het amfiteater .
Het theater was gebouwd één eeuw VC  en had de typische eclectische vorm.
Nu, willen ze het theater  reconstrueren. Gezien de stierenarena er slechts op gebouwd is in 19 de eeuw. En dat het oorspronkelijk  Romeins theater gevuld met zand.
Bovendien,  zou het zelfs in uitstekende staat gebleven zijn.

Romeins Theater Cartagena

Is werkelijk een parel in zijn soort. Er is maar een deel van ontbloot en is dit is al meer dan de moeite waard om te bezoeken.
Archeologische studie hebben uitgewezen waar de vroegere corridors waren gelegen  en ook de arcade van de verschillende ingangen.
Er zullen gegidste toeren zullen meer en meer uitgebouwd worden in de toekomst.
Zodat toeristen en de lokale Spaanse bevolking stap voor stap het amfitheater zullen zien herrijzen.

Romeins theater dat je nu reeds kan bezoeken

Het Romeins theater dat nu reeds blootgelegd is reeds de moeite om te bezoeken.
De stad speelt hierop sterk in .

2018 is het jaar van het cultureel erfgoed in Spanje. Er worden rondleidingen geven in het Spaans maar ook in het Engels.
In het Engels duurt de rondleiding ongeveer 2 uur. Het  begint natuurlijk met het bezoek aan het spectaculaire Romeins theater zelf. Maar dan vervolg je je bezoek, met het museum.
In het museum zie je hoe de Romeinen genoten van de luxe van hun vestiging in Spanje . Onder meer de thermale baden en de Romeinse banketten worden toegelicht .Deze rondleiding om de twee weken de zondag. Meer informatie bij de toeristische dienstCartagena Romeins Theater

Cartagena Romeins Theater 

De tour in het Spaans begint  met het nemen van de panoramische lift die je brengt naar de heuvel.  Dit is dan ook het hoogste punt van de stad. Daar staat het middeleeuws kasteel die de ganse baai domineert. In het kasteel zie je duidelijk de invloed van de drie culturen die  invloed hebben gehad op de stad.  De christelijke,  de moslim cultuur en de joden cultuur.
Vandaar ga je  beneden naar de kerk van “Santa Maria La Mayor” om zo aan te komen aan het museum.

In het museum kan je genieten van een tapa met  de invloed van die drie culturen. Deze rondleiding is ieder zaterdag  om 11:30 uur.
Je betaalt voor dit alles in 14 euro.