Saffraan uit Spanje

Saffraan, het rode goud, verwacht uit Iran, maar niet uit Spanje.
De naam is oorspronkelijk wel een Arabische naam.
De Mooren hebben deze specerij in Spanje binnen gebracht.

Saffraan in Spanje

Meestal wordt saffraan of in het Spaans Azafran gebruikt als smaak maker. Maar zeker ook als kleur maker.
Denk maar aan de goud gele paella.
Maar ook aan de rijst, de vele vlees gerechten en natuurlijk de stoof potjes.

Afkomstig van het krokus plantje

Krokussen bloeien in de lente en november in Spanje . Men plukt de “Azafran” uit de krokusplantjes. Immers, de stampers leveren de kostbare saffraan.
De oogst is  vanaf november.
Het is wel een zeer arbeidsintensieve pluk. Omdat alles met de hand gebeurd.
Met veel zorg worden de stampers uit de krokussen gehaald.
Van deze stampers is enkel het bovenste gedeelte bruikbaar. Vroeger werden ze daarna worden ze in de zon gedroogd . Nu gebeurt dit meer in droogovens. Vervolgens in houten kistjes bewaard afgesloten van de lucht.
Natuurlijk, zijn de draadjes heel licht. Bijvoorbeeld voor 1 gram van de specerij, hebben de telers bijna 150 bloemen nodig

Daarom is het ook te begrijpen dat saffraan zo duur is. Ten eerste door de delicate handen arbeid. Ten tweede door het aantal bloemen die nodig zijn.
In het verleden was het zelfs duurder dan goud.
Voor de kwekers, telers en plukkers is saffraan een deel van hun cultureel erfgoed.

Gebruik van de specerij in je gerechtjes.

Wil je een bereiding maken met deze specerij dan heb je gelukkig maar weinig van het kostbare spul nodig.
Je kan het toevoegen aan een gerechtje met een lange bereiding zoals paella of stoofpotje.
Maar je kan ze kort grillen, of soort bouillon mee maken.
Meestal zijn 2 a drie draadjes al genoeg voor één liter. Zo niet kan de smaak overheersend zijn. De smaak is echt typisch en moeilijk te vergelijken met andere specerijen.

Saffraan uit Castilla la Mancha

Volgens degene die het kunnen weten komt de beste saffraan uit de streek rond Castilla la Mancha. Dit is de streek rond Toledo en Albacete.
Waarom zou dit de beste zijn ?  Omdat ze veel olie bevat en dieprood van kleur is .

Te koop

Je kan Azafran  kopen  in poedervorm en in draadjes.
Natuurlijk zijn de draadjes beter omdat het product zuiver is. Met het poeder kan er er iets anders bijgevoegd worden bvb kurkuma.

Saffraan Museum

Vlakbij Toledo is er een museum gewijd aan deze specerij.  Het proces van de teelt waar de kwekers zo trots op zijn wordt stap per stap getoond.
Maar ook kan je voorbeelden zien van niet enkel het gebruik in de keuken maar ook als medicijn.

Natuurlijk kan je er ook zeer goede saffraan kopen.
Het museum bevind zich in Madridejos.

saffraan
saffraan

Saffraan als medicijn

Eeuwenoude fresco’s bewijzen het dat saffraan draden gebruikt werden als natuurlijke genezer.
Ook in zeer oude Chinese kruidengeneeskunde werden de draden gebruikt.

Tenslotte

We hopen met deze pagina je warm te maken voor de saffraan uit Spanje.
Misschien breng je volgende keer saffraan draden uit Spanje mee als souvenir.

Maar misschien hebben we je ook  een ideetje te geven voor een uitstap naar Toledo en Castillo Mancha.