Santa Pola zout die afkomstig is van de nabij gelegen zoutmeren krijgen prijzen in Brussel.
De zout vlokken en zout schuim kregen die prestigieuze prijzen toebedeeld.
Ze zijn geproduceerd door het bedrijf “ Bras del port” in Santa Pola.
Zij zelf omschrijven het als het” geheim van de zee” . El secreto del Mar .
De twee producten hebben beide de gouden ster gewonnen. Dit op het superior “Taste Awards festival “in Brussel.
Te vergelijken met de Michelin sterren voor de restaurants .
De prijzen werden uitgedeeld door een prestige jury. Deze jury zetelde voor het ‘ internationaal smaak en kwaliteit instituut” .
In de jury zetelde van de beste sommeliers en chefs van de wereld.
Het bedrijf Bras del port exploiteert sedert generaties de zoutmeren van de “Salinas van Santa Pola”.
Bovendien zijn deze gelegen is een prachtig natuurpark.
De laatste decennia hebben ze geïnvesteerd in vernieuwing .
Ze hebben ook meer het accent gelegd op de gourmet zouten die ecologisch zijn.
Dit resulteert in twee gourmet producten waar ze ontzettend fier om mogen zijn.
Namelijk de “escamas” of zoutvlokken . En het zout schuim of “espuma“.
De “escamas” zijn delicate zout kristallen in de vorm van een piramide.
Terwijl de “espuma” , het zout schuim uniek is in de wereld.
Het is zo genoemd omdat het zo luchtig en zo sponsachtig is van textuur.
Beetje geschiedenis van Santa Pola zout
Zoals eerder vermeld zijn deze zout winningen al generaties in de familie.
Het werd opgericht in 1900 door Manuel Gonzalez Carbajal y Pire .
Die kocht een kleine zoutmeer in een toen zeer verlaten natuurlijke omgeving.
Maar, die wel tijdens de Romeinse periode al werd gebruikt voor zoutwinningen .
Gemakkelijk te verklaren : immers de Middellands Zee is vlakbij.
Nu is het bedrijf 850 hectares groot . Midden in een natuurpark van 2500 hectaren.
Het natuurpark is de plaats om zeker 40 soorten verschillende vogels te ontdekken. Uiteraard ook de iconische flamingo’s.
Het natuurpark maakt deel uit van de studies van de universiteit van Alicante. Micro biologen en biologen bestuderen van dichtbij de fauna en flora in het natuurpark. Meer specifiek : hun gewenning aan het extreme zoutgehalte .
Meer ontdekken
Lees ook hier verder over Santa Pola stad.