Spaanse bonte mantel schelpen of zamburinas

Spaanse bonte mantel of in het Spaans Zamburina is zeer geliefd als tapa bij de Spanjaarden.
Het is een kleine broer van de bij ons meer bekende Sint Jacobsschelpen.
Ook bij ons zijn deze laatste een verwennerij voor degene die graag lekker eten.

De bonte mantel schelp vind je niet bij ons in België of Nederland.

Wij hebben het pas ontdekt in San Sebastiaan in het Baskenland.
In één van de vele tapas bars. Ook daar is het een delicatesse.

Spaanse bonte mantel
Spaanse bonte mantel




Voor de liefhebbers van ruige kusten zeker een aanrader. We deden de route tussen deze stad en Bilbao .

Familie van mosselen en kokkels

Het is een delicatesse die wordt gekweekt in Spanje .
Ze horen tot de familie van de weekdieren zoals de mossel of de kokkel.
Over beide in de Spaanse keuken hebben we afzonderlijke pagina’s aan besteed.
Lees gerust eens verder op : Spaanse mosselen lekker en gezond.

Spaanse-mosselen
Spaanse-mosselen


Of over de Spaanse kokkels of de berberechos .

Spaanse-kokkels
Spaanse-kokkels

Kweek van de zamburinas

Ze worden gekweekt aan de kusten van het Baskenland op volle zee.
Maar ook in de in het meest westelijk stukje van de Middellandse zee. Naast de straat van Gibraltar.
De zamburinas houden van koud water. Hun voeding bestaat uit algen .
Maar de schelpjes die wij eten in Spanje komen uit zee boerderijen.

Meer en meer wordt er ingezet om die zee boerderijen verantwoord ecologisch te laten werken.
Daar groeien ze aan kolom te vergelijken met de Zeeuwse mossel hangcultuur van bij ons.
Zodat ze voortdurend in bewegend zeewater hangen.
Maar het duurt wel zeven jaar voordat de schelpjes volgroeit en eetbaar zijn. Dat verklaart ook hun prijs.
In de zee hangen een twintig tal meter diep. Want hier is een constante temperatuur van rond de twintig graden.

Kopen van de Spaanse bonte mantel schelpen

Je kan ze kopen op de plaatselijke markten, de “mercado” van de Baskenland.
Maar ook in Zuid Spanje. Want daar worden ze ook gekweekt.
Belangrijk :de schelpen moeten vers. Zo niet kan je er behoorlijk ziek van worden.

Als zee vers zijn kan je er nog de zee in ruiken.

Koop je ze in het visafdeling van het warenhuis dan kunnen ze los liggen of verpakt .
Bovendien heb je er geen werk meer aan :ze liggen er volledig gekuist .

Spaanse bonte mantel
Spaanse bonte mantel

Hoe maak je de Spaanse bonte mantel klaar ?

Gewoon in de oven met kruidenboter .
Smakelijk :-))

Meestal eet je de schelpjes als tapa of als voorgerecht.
Gezien de prijs ( te vergelijken met een oester) eten de Spanjaarden dit niet als hoofdgerecht.

Zamburinas
Zamburinas