Spaanse mosselen kunnen op verschillende wijze worden klaar gemaakt.
In Spanje vind je de mosselen gemarineerd of gewoon gekookt.
Maar ook gegratineerd in de oven.
Ze kunnen dienen als lekkere tapa bij een fris pintje.
Op de kaart kan je ze terugvinden als Mejillones .
Maar ook als voorgerecht.
Of als hoofdschotel.
Het zijn andere soort mosselen dat onze Zeeuws mosselen.
Ze zijn veel groter.
Spaanse mosselen
Spanje is het land van de zeevruchten en de schelpdieren.
De inlandse mosselen zijn van een uitstekende kwaliteit.
Ze worden gekweekt vlak voor de Gallische kusten van de Golf van Biskaje in de vele baaien .
Ze zijn onderhevig aan de stromingen van het gezond zeewater.
Hun voeding bestaat uit plankton.
Ze groeien aan lange touwen of hangcultuur.
Spaanse mosselen, oogst
Na hun oogst worden de mosselen onderworpen aan een grondige kwaliteitscontrole.
Ze vallen onder dezelfde categorie als de andere schelpdieren en schaaldieren.
Ze maken een deel uit van de Spaanse gastronomie .
Zoals kreeft, oesters garnalen of krabben.
Spaanse mosselen worden vers gegeten
Wanneer je mosselen gaat kopen, kunnen ze nog leven.
Verse mosselen ruiken nog naar de zee en de algen.
De twee helften van de schelp moeten goed gesloten zijn.
Het is ook het verdedigingsmechanisme van de mossel tegen gevaar of te kort aan water.
AIs de mossel open, geef er dan een tik op zodat hij sluit. Zo niet gooi hem weg.
Ook als de schelp kapot is , gooi je de mossel beter weg.
Wanneer zijn de mosselen op hun best ?
In Spanje zijn de mosselen het lekkerst tussen september en februari.
Dus mosselen zijn het lekkerst in de herfst en de winter.
Maar Spanjaarden eten ook graag hun mosselen uit een blikje.
Maar je kan ze ook in de warenhuizen kopen onder vacuum verpakking, gepasteuriseerd.
Ze behouden dan ook hun smaak en hun sappigheid gedurende iets langere periode.
Hoe mosselen kuisen
Om verse mosselen te kuisen hou je ze onder stromend water.
Gebruik een mesje om de onzuiverheden van de mossel weg te halen. Zoals hun baard en de zee pokjes.
Eenvoudig klaar te maken
Mosselen zijn eenvoudig klaar te maken met een beetje witte wijn en sjalotjes.
Wat zout en peper.
Maar ook met een tomatensaus erbij.
Als dan niet met een stuk brood.
Geen frietjes zoals bij ons.
Eet smakelijk!