Spaanse witte vis : dorada, lubina en salmonete

Spaanse witte vis is heerlijk.
De meest voorkomende is de zeebaars en de zee brasem.

Natuurlijk zijn de resultaten en de smaak het best, wanneer de vis vers is .
Daarom als je naar de lokale markt gaat, kan je op een aantal dingen letten.
Zoals eerder vermeld smelten beide vissen in de mond .
Maar vragen natuurlijke de juiste ingrediënten en kook vaardigheden.

Waar let je op bij aankoop van de vis ?

Kijk eens naar de vis. Ruikt de vis. Is hij proper ?

Kijk ook achter de kieuwen . Geen vuil of slijm?
Als het velletje blinkt en elastisch is, dan is de vis vers.
Spaanse vis kan je grillen.
Maar ook stomen of in de oven bereiden.
Heel vaak in de Spaanse keuken, wordt de vis in de oven gezet in een bakplaat met ajuin, groenten, aardappelen.
Natuurlijk ook steeds met veel look. Het onontbeerlijke ingrediënten van de Spaanse keuken.

Er is een grote vraag naar witte vis in de vele restaurants.
Daarom wordt de vis ook geweekt in visboerderijen in de Middellandse zee.

Zeebaars of dorade

Heb je al een Dorade in zout geprobeerd : Dorada al sal?
Deze bereiding is zeer popular aan de Costa Blanca.
Van Alicante tot in Murcia.

De zeebaars is bereid in een pakket van ( plaatselijk zout).
Denk maar aan de zoutmeren van Santa Pola of Torrevieja.
Wist je dat er van die zouten reeds internationale prijzen hebben gekregen in de gastronomie wereld ? Zout valt in de prijzen.


Deze bereiding maakt men in de oven klaar . De vis krijgt een bedje of een korst van zout
Klaar wordt de zoutkorst gebroken en eraf gehaald.
Ook het vis vel komt dan mee met de zoutkorst.
Wat er dan overblijft is een super heerlijke, malse vis .
In Spanje eten ze de vis met met brood en aioli.
Aioli is de betere look mayonaise op basis van olijfolie.

Spaanse witte vis Dorade
Spaanse witte vis Dorade

Een ander soort van Spaanse witte vis is de Lubina of zeebaars

De vis is langer. Het vel blinkt  grijs  zilver
Deze vaste vis is uitstekend van smaak .
In Spanje zou dit de meest gegeten vis zijn.

Ook hier is er enorme vraag naar en worden de lubina’s gekweekt in vis boerderijen  in de Middellandse zee.
Een gekweekte vis weegt ongeveer 300 a 400 gram
Terwijl de lubina is vrijheid tot een meter lang worden.

De lubina is een dankbare vis om mee te werken in de keuken
Je kan vis grillen, stomen of in  de oven bereiden.
Meestal in Spanje eet je ze met groenten.
Maar ook met aardappelen of brood.
In de Spaanse keuken bijvoorbeeld is lubina met ( lokaal) saffraan aardappelen een lekkernij .

Spaanse witte vis Lubina
Spaanse witte vis Lubina

Spaanse witte vis : Salmonete

Is er een kleinere vissoort die niet gekweekt wordt in boerderijen.
Maar gevangen voor de Spaanse kust.
Het is een vis met streepjes;
In de Spaanse keuken maken ze de vis klaar in de oven, gestoomd of gegrild;

Spaanse witte vis Salmonete
Spaanse witte vis Salmonete