Verschil tussen Gazpacho en Salmorejo twee gezonde soepen

Gazpacho en Salmorejo zijn twee heerlijke koude Spaanse soepjes. Vol van vitaminen.
Wat is het verschil tussen beiden. We leggen je het graag uit.

Gazpacho en Salmorejo
Gazpacho en Salmorejo

Wat is Gazpacho ?

Gazpacho is een uiterst gezonde koude soep. Die wordt gemaakt van rauwe groenten en bijpassende kruiden. Het belangrijkste ingrediënt is tomaat . Het is zuiver vegetarisch. Het wordt immers gemaakt zonder vlees of vleesbouillon.

IJskoud is de soep het lekkerst . Het wordt dan ook graag opgediend aan de Costa Blanca bijvoorbeeld .
Waarop zijn de Spanjaarden  er zo gek op ? De koude soep is dorstlessend en stilt de honger.
Gazpacho is ook arm aan calorieën . Bovendien is het gezond,  want het voorziet ons direct met een boost aan vitaminen. Je krijgt er direct een pak vocht binnen. En bij het gebruik van zout ook die laatste.
De Spanjaarden gebruiken Gazpacho  als tapa. Maar ook als voorgerecht als hoofdgerecht of gewoon als tussendoortje .
Dus zoals al gezegd  zijn de ingrediënten tomaat. Maar ook rode paprika, uien, komkommer, knoflook en water .

Je drinkt de gazpacho zo of je eet het met croutons.

Wat is Salmorejo?

Ook Salmorejo is een koude groentesoep .
Maar het is het dikkere en romiger variant van de Gazpacho. Meestal is het hoofdbestanddeel tomaten en  komt er geen andere groentjes bij.
Wat de Spanjaarden wel gebruiken, is het oud brood van de dag voordien.
Soms  wordt Salmorejo ook als basis voor een saus gebruikt.

Straks dan ook het recept voor Salmorejo.

Doordat het oorspronkelijk afstamt uit Zuid Spanje, eten Spanjaarden hun Salmorejo graag met stukjes gerookte Spaanse hesp of met croutons.
Ook deze soep wordt koud opgediend maar wel op kamer temperatuur.

Hoe maak je Gazpacho en Salmorejo ?

Recept Gazpacho

Wat heb je hier nodig een goede mixer en jouw ingrediënten.

De ingrediënten zijn :
4 grote rijpe tomaten
1 rode paprika
1 halve komkommer
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
Indien gewenst cayennepeper  en zout

Om te beginnen, pel de tomaten . Doe de pitje eruit . Snij ze in blokjes( mixt beter).
Dan verwijder je de pitjes en de witte zaad lijsten van de rode paprika. Vervolgens  snij je de  paprika in blokjes.
Schil de komkommer en snij hem ook in blokjes.
Pers  het teentje knoflook fijn.
Mix dit alles met 2 glazen water en de olijfolie .

Gazpacho en Salmorejo
Gazpacho en Salmorejo

Recept  Salmorejo

Het goede hieraan is dat Salmorejo heel gemakkelijk te maken is.
Het enige wat je nodig hebt is een goede mixer en de ingrediënten .

Dus hier gaan we :
1 kilo rijpe tomaten
1 stokbrood
2 eetlepels  olijfolie
teentje knoflook
Indien gewenst zout en balsamico azijn.

Pel de tomaten, verwijder de pitjes. Snij ze in blokjes
Snij de het stokbrood in stukjes.
Pers de knoflook
Doe alle ingrediënten in een pot .
Mix de massa glad.
Is je soepje wat te dik, voeg er dan wat water bij.

Laat jouw Salmorejo  in de koelkast een half uurtje afkoelen.
Je serveert hem best op kamer temperatuur

Bij het opdienen kan je nog stukjes Spaanse ham aan toe voegen. Of croutons.

 

Waar kan je lekker Gazpacho en Salmorejo  kopen in Spanje ?

Volgens de Spaanse test aankoop  kan je uiterst lekkere Gazpacho kopen in de Lidl op de eerste plaats “Chef select Traditional” . Dan in El Corte Ingles  “Aliada Tradicional” en op de derde plaats in de Mercadonna : “Hacendo”.  En dit allemaal voor nog geen 1.50 per liter.

Volgens dezelfde gebruikers unie zijn de lekkerste salmorejo te koop in verschillende groot warenhuizen nl het merk” Alvalle Salmorejo”.
Of in de bekende supermarkt : Mercadona ” Salmorejo al estilo Cordobes de Hacendo “( met een verwijzing naar Cordoba.)
Tenslotte ook de “La Huerta de Hacendado” van de Mercadona  gekozen tot de één van de lekkerste Salmorejo.
Je betaalt er rond de drie euro voor.

Om het even, gekocht of zelfgemaakt een Gazpacho en Salmorejo  is een lekkere dorstlesser vol met vitaminen.

Laat het je smaken!