Wandelen en plaatselijke gastronomie zijn voor ons altijd een goede combinatie.
We wandelen graag en hebben er ook een afzonderlijkartikel gemaakt : Wandelen aan de Costa Blanca.
Maar ook voor de plaatselijke besturen en toeristische diensten aan de Costa Blanca is dit een goede zaak.
Ze willen duidelijk het wandelen promoten.
Want wandelen is goede voor onze gezondheid .
belangrijk voor ons mentaal en lichamelijk welzijn.
Maar is ook goed voor het toerisme en de centjes die de toeristen meebrengen en besteden aan de locale economie.
Want we hebben toch een rugzak nodig of aangepaste schoenen of kledij.
Maar we willen ook een drankje en een hapje onderweg.
Plaatselijke gastronomie
Maar tijdens onze wandeltochten genieten we ook graag van het plaatselijk drankje , een biertje of een wijntje.
Maar ook van de lokale keuken of gastronomie.
Als was het meer een koffie met een plaatselijk dessert.
Of een plaatselijke dagschoten , die er steeds ter beschikking is voor iedereen.
Wandelen is leuk omdat je zo meer leert kennen over de natuur, de milieu , het cultureel erfgoed en de geschiedenis van de plek.
Bijvoorbeeld we waren op wandel in Elche en Aspen . Daar kan je je aquaducten bewonderen.
De olijfbomen, de palmen en de aquaducten brengen je met een teletijdmachine terug naar de Moorse beschaving.
Die hier jaren aan een stuk de gronden hebben geïrrigeerd met water via aquaducten .
Plaatselijke economie
Maar kom je in een dorp dan kan je ook genieten van de traditionele keuken en recepten .
Vaak in het achterland wordt er gekookt met lokale producten en leer je ze zo kennen .
Zonder dat je het beseft doe je zo wel een bijdrage aan de plaatselijke economie.
Nog verder nagedacht zorg je dat de bar of restaurant open en leefbaar blijft .
Onrechtstreeks of rechtstreeks doe je zo op een of andere manier aan het voorkomen van ontvolking in de kleine dorpen in het binnenland.
Maar natuurlijk komen we vooral om te genieten .
We hebben een artikel geschreven over Gastronomie en tradities aan de Costa Blanca
Plaatselijke gastronomie
Als je dan nog een kok hebt in het plaatslijk restaurant die dan gebruik maakt van de plaatselijke producten, dan zijn we heel goed bezig.
Eerlijk wij hebben al genoten van de plaatselijke wijnen, de olijfolie uit de streek.
Maar ook het fruit ontdekt zoals de sappigste sinaasappels de nesperon, de vijgen, de cherimoya’s ….
Of plaatselijke groenten zoals de verschillende soorten kool, zwarte tomaten, artisjokken of pepers…
Waar we ook een grote fan van zijn is de locale honing. Heerlijk !
Ik hoef je niet te vertellen dat dit enkel voordeel oplevert voor onszelf, de lokale gastronomie en milieu.
Meestal komen ze van de landbouwgronden rond het dorp.
Of van de plaatselijke markt .
Geen plastiek verpakking , geen brandstof nodig om ze te vervoeren…
Win win voor iedereen .