Zoutwinning aan de Costa Blanca gebeurt op verschillende plaatsen aan de kust.
De meest gekende zijn de zoutmeren van Santa Pola, Torrevieja en San Pedro del Pinitar.
Wil je meer weten over Torrevieja , Lees dan onze pagina Wat te doen rond Torrevieja
Meestal tijdens de maanden oktober november is het ” oogsten “.
Dan zie je in Torrevieja en San Pedro del Pinitar de zoutbergen aangroeien.
Ook vlakbij Santa Pola zie je de mooie witte zoutbergen.
Daar wordt reeds gedurende generaties aan zoutwinningen gedaan.
De laatste decennia hebben ze geïnvesteerd in vernieuwingen en kwaliteit.
Met gevolg dat niet één maar twee van hun “gourmet” zouten in de Europese prijzen zijn gevallen op een kwaliteit beurs in Brussel .
Lees meer hierover op onze pagina Santa Pola zout valt in de prijzen .
Natuurlijk is het aantal tonnen oogst sterk afhankelijk van de natuur. Meer specifiek van het aantal dagen zon en de hoeveelheid regen.
Meer en meer worden ” speciale ” zouten gewonnen voor de keuken en de fijne gastronomie.
Afhankelijk van de wijze waarop het geproduceerd wordt, dient het voor een andere doeleinde.
Zoutwinning in Torrevieja, hoe gebeurt dit ?
Het zeewater kan via kanalen en sluizen in het zout meer van La Mata komen.
Indien nodig, kan het ook verder versluisd worden naar het grotere zout meer van Torrevieja .
Gedurende de hete zomer maanden, kunnen daar dan zoutkristallen gevormd worden.
Zo veranderd het meer van Torrevieja dan van kleur, naar roze.
Dit is een natuurlijk een prachtig zicht.
Oogst
Het zout is machinaal verzameld. Daarvoor zijn er speciale werktuigen ontworpen voor de lagoon van zoutmeren van Torrevieja.
Het is indrukwekkend om deze machine aan de slag te zien.Het extraheert het zout uit het meer en deponeert het dan in kleine bootjes.
Vervolgens wordt het zout “gewassen en gereinigd” en op een berg gestapeld.
Dan zien je ineens witte zout bergen van wel 20 meter hoog in Torrevieja.
De oogst kan wel tijdens die periode tot 500 000 ton zout bedragen.
Export van zout
Het meeste van het zout dient voor export naar West Europa.
Dit transport gebeurt per boot via de haven van Torrevieja naar België, Nederland, Scandinavische landen of Groot Britannia….
Daar wordt het gebruikt bij wintertoestanden als strooizout op de wegen.
Gastronomie
Maar een deel van het zout wordt meer bewerkt om te dienen als gewoon keukenzout.
Nu is het ook meer trendy om het keukenzout nog meer te bewerken.
Zoutwinning in San Pedro del Pinitar
San Pedro del Pinitar is een stukje zuidelijker onder Torrevieja gelegen. Het maakt bijna deel uit van de regio Murcia.
Lees hier verder over San Pedro del Pinitar.
Hier is de zoutwinning iets anders. De zoutmeren zijn verdeeld in drie verschillende lagoons.
Ze staan ook met kanalen in verbinding met elkaar maar dan wel in een gesloten circuit.
Het zeewater komt van de Mar Menor in de lagunes via een pompsysteem. De Mar Menor is een zeer groot binnen meer, die verbonden is met de zee.
Eerst brengt men het water via de Mar Menor in het diepste zoutmeer.
De zon doet dan zijn werk en de eerste minimale kristal vorming begint.
Vervolgens wordt het terug overgebracht naar de midden lagoon .
Opnieuw doet de natuur zijn werk, en verdampt het water nog meer.
In de laatste lagoon is dan de etappe van de zout vorming.
Wanneer het zout moet dienen voor gastronomische doeleinden, dan gebeurt de zout winning nog manueel.
Als het voor industriële doeleinden zijn, gebeurt de zoutwinning machinaal.
Zoals gezegd in het begin van onze pagina, is dit een natuurlijk proces . Dus is het sterk afhankelijk van de zon, de wind en het aantal regen die valt.
Dus houden de werkers dit goed in de gaten. Ze spelen dan ook met het waterpeil in de drie zout meren .
Immers moet het zout moet zijn magnesium en potassium gehalte kunnen bewaren.
Tenslotte
De zoutmeren van Santa Pola , Torrevieja en San Pedro del Pinitar zijn prachtig. Maar ze zijn ook belangrijk onderdeel van het natuurlijk ecosysteem.
Nabij kan je een schat aan fauna en flora ontdekken.